Bent u ook op zoek naar hoe we met minder organisatie meer kunnen bereiken?
Op deze blog willen we verhalen, ervaringen en noties delen over werkende voorbeelden
uit de praktijk; een inspiratiebron voor slimmer organiseren.
Meer bereiken met minder budget.

woensdag 30 december 2009

Wat 'de architectuur van de organisatie' en 'de boekdrukkunst' met elkaar gemeen hebben....

Zo aan het eind van het jaar tijd voor een overpeinzing. Eens heb ik van Dolf Jansen de briljante uitspraak gehoord: "Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst moeten we alles uit ons hoofd leren!".
Het is waar! Onze geletterdheid heeft ons veel gebracht, maar heeft ons tegelijkertijd tot een soort slaaf van die vooruitgang gemaakt. We kunnen niet meer zonder. Onze geletterdheid is een vanzelfsprekend onderdeel van ons dagelijks leven geworden.

Zo'n zelfde gevoel heb ik bij het managen van een organisatie. In mijn ogen maakt 'dit vak' op het moment een flinke professionaliseringsslag door. Vanuit een architectuurperspectief naar de organisatie als sociaal systeem kijken is daar een belangrijk aspect van. Iets wat we volgens mij met SqEME heel aardig weten in te vullen.... Af te meten aan de steeds grotere verspreiding van SqEME sta ik niet alleen in die constatering. De taal en begrippenset die we in de loop van de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, maakt het ons mogelijk met meer en meer nuance ondernemingen te beschouwen en te begrijpen.

De groei toont ook aan dat het bij deze tijd past. Waar we vroeger nog prima zonder dit soort benaderingen konden, lijken we nu met een onomkeerbare beweging bezig. In de wereld ervaren we een grotere complexiteit. We herkennen daarbij steeds duidelijker de terugkerende patronen in organisaties en organiseren en zijn beter in staat de complexiteit te doorgronden.

Het is wel van ongelooflijk groot belang je te blijven realiseren dat zo'n architectuurbenadering van organiseren niet zaligmakend is. Succesvolle organisaties hebben zich in veruit de meeste gevallen via een niet vooraf te bedenken route naar dat succes ontwikkeld. Mocht je daar aan twijfelen, lees dan voor de grap eens het boek 'De Zwarte Zwaan' van Nassim Nicholas Taleb. Hun succes was ook met een architectuurbenadering niet te voorspellen geweest. Wat met SqEME wel kan, is dat het management sneller succesvolle patronen kan herkennen en beter kan benutten. En op die manier is het een prima aanvulling van het onmisbare 'gevoel voor feeling' van de mensen in die onderneming!

Er is geen weg terug meer. De praktijk bevestigt het. Ondernemingen hebben een herkenbare architectuur, of je nu wilt of niet, een soort DNA. Als je eenmaal de betekenis hebt doorgrond van wat we binnen de SqEME benadering de Constitutie en Chemie van een onderneming noemen, dan neem je dat vanaf dat moment altijd in je denken mee. Je kunt niet meer zonder, het is een vanzelfsprekend onderdeel van de werkelijkheid geworden.

Ik reken er op dat in het jaar 2010 de groei in de verspreiding van SqEME zich zal voortzetten en wens de bestaande en nieuwe gebruikers van de SqEME benadering daarbij veel plezier en succes!

Jos van Oosten

1 opmerking:

  1. De uitspraak "Sinds ze de boekdrukkunst hebben uitgevonden, moeten we alles uit het hoofd leren" is oorspronkelijk van Fons Jansen.

    BeantwoordenVerwijderen