Bent u ook op zoek naar hoe we met minder organisatie meer kunnen bereiken?
Op deze blog willen we verhalen, ervaringen en noties delen over werkende voorbeelden
uit de praktijk; een inspiratiebron voor slimmer organiseren.
Meer bereiken met minder budget.

vrijdag 22 januari 2010

Russell L. Ackoff


Heb je 28 minuten de tijd??? Neem dan de moeite om het volgende interview te beluisteren.
Het is een interview op BBC4 met de op 29 october 2009 overleden Professor Russel L. Ackoff.
Gewoon luisteren, is zeer de moeite waard!

Klik hier!

Met dank aan Tom Graves voor de tweet!! Thanks, Tom.

Jos van Oosten

woensdag 20 januari 2010

Herinnering Web2.0 Workshop, 27 januari 2010.

Internet is niet meer weg te denken. Nog sterker, het heeft onze wereld een stuk groter gemaakt! Het internet is onderdeel van de realiteit geworden!!

En dat betekent dat het belangrijk is om in ieder geval te weten wat er op internet gebeurt en wat je daarmee kunt! En dat is precies het idee achter de Web2.0 Workshop die de Stichting SqEME op 27 januari aanstaande organiseert!

In net iets meer dan een dagdeel word je op weg geholpen in deze nieuwe omgeving. Aan het einde weet je niet alleen wat bloggen, twitteren en ga zo maar door is. Je hebt zelfs je eigen blogsite, je hebt getweet, je volgt je idolen, hebt een video gemaakt en op youtube gepubliceerd, van nieuws op voor jou belangrijke sites ben je via je 'feedreader' voortaan exact op de hoogte, je kan voor het organiseren van dat project op je werk of dat grote familiefeest een speciale web-site maken en achteraf je foto's via het internet delen..... Het is allemaal op internet eenvoudig mogelijk.

Over dit soort zaken gaan we in de Web2.0 Workshop niet praten, we gaan het gewoon doen!! Neem je notebook mee en aan de slag!

En wat heeft dat met SqEME te maken? Nou, eigenlijk alles en niets.
Niets omdat het 'maar' techniek is. Alles omdat het techniek is die onze manier van samenwerken ingrijpend verandert! En van die verandering willen we je graag in de gelegenheid stellen om die te doorleven. En die nieuwe manier van samenwerken zouden we juist ook in ons SqEME netwerk willen terug zien. Met andere woorden, nu blog ik nog op deze site..... Wie is de volgende??

Klik hier voor meer informatie over de Web2.0 Workshop.

Meld je aan door een mail te sturen naar office@sqeme.nl (ook voor niet netwerkleden!!). De Flip HD Videocamera waarmee je in de workshop aan de slag gaat, mag je houden!!

P.S. Om duidelijk te maken dat bijvoorbeeld Twitter niet zo maar iets is. Enig idee wat je krijgt als je alle twitter-berichten van één dag zou willen printen?? Klik hier.

Jos van Oosten

zondag 17 januari 2010

Het probleem van SqEME ......

Of eigenlijk het probleem van de SqEME gebruikers, dat is het geven van een lekker kort antwoord op de vraag: 'Waarom zou ik met de SqEME benadering van procesmanagement aan de slag moeten gaan?'. Wat is de business case voor de toepassing van SqEME?

Deze methode helpt je beter te kijken naar je organisatie, naar je bedrijfsvoering. Je ziet meer en beter! En vooral, als collectief zie je de zaken scherper! Maar dat moet je wel willen. En de waarde daarvan is moeilijk in harde euro's uit te drukken.

Hoe werkt dat... als collectief beter zien? Een organisatie bestaat op de eerste plaats uit de mensen die er werken. Al die mensen geven op hun eigen manier betekenis aan de situatie. Zo is het nu eenmaal, daar zijn we mensen voor, en gelukkig maar. Als het belangrijk is om de werking van 'de organisatie als samenhangende groep individuen' te bespreken, dan helpt het als al die mensen in de organisatie wat zij zien zoveel als mogelijk op een zelfde manier benoemen. Hoeveel verwarring kan je hebben over begrippen als 'bestellen' en 'inkopen'. Wat is het verschil tussen de 'afdeling Inkoop' en het 'Inkoop-proces'? En hoe zit dat met 'leidinggevende' en '(proces)manager'?
Met de SqEME benadering van procesmanagement heeft de organisatie het instrumentarium in handen om het begrippenkader van die groep mensen gezamenlijk stap voor stap en werkende weg aan te scherpen. SqEME is een praatgereedschap!
Veel organisatievraagstukken zijn in essentie communicatie vraagstukken. We praten langs elkaar heen, denken het wel te begrijpen wat de ander bedoelt, en houden vol aan het eigen begrip(penkader). SqEME draagt bij aan het verbeteren van de communicatie. Je krijgt een scherper beeld van de organisatie. Als persoon, maar vooral ook als groep.
En de waarde daarvan?? In de woorden van Cruijff: 'Je ziet het pas, als je het door hebt.....!!'.

Weer niet gelukt! Weer geen kort antwoord! En dan heb ik de woorden 'semantische interoperabiliteit' niet eens gebruikt! Reacties?

Jos van Oosten.