Bent u ook op zoek naar hoe we met minder organisatie meer kunnen bereiken?
Op deze blog willen we verhalen, ervaringen en noties delen over werkende voorbeelden
uit de praktijk; een inspiratiebron voor slimmer organiseren.
Meer bereiken met minder budget.

woensdag 2 februari 2011

Open organiseren


De politie-organisatie is volop in beweging. Ik bedoel daarbij niet eens de heftige nationale ingrepen in de structuur, de gezagsverhoudingen en de gebiedsindelingen. Los van deze geplande reorganisaties zien we steeds meer een evolutie van onderaf; het meer open organiseren van het werk!

Eén van de meer bekende voorlopers hierin is het Woning Inbraken Team Peelland (WIT). Nadat is onderkend dat er op dit vlak het nodige beter zou kunnen, is een team opgericht, bestaande uit 5 mensen, die van december tot maart doelgericht werkt aan het voorkomen van woninginbraken en het pakken van daders.

Dit project wordt niet als traditioneel, intern beheerst project opgestart, maar juist in de vorm van een open, in verbinding zijnde en communicerende groep betrokkenen. Des te opmerkelijker, gezien het feit dat rechercheurs er niet om bekend staan zomaar gegevens prijs te geven. Wat is er aan de hand ?

De keuze is gemaakt om niet alleen vanachter het bureau te analyseren en te rechercheren, maar juist, in contact met de wereld, open samen te werken aan een probleem. Dadergericht. Alle aangiften, signalementen en aanhoudingen worden via Twitter gecommuniceerd. Iedereen die het interesseert kan op de hoogte blijven van de meest actuele woninginbraken. Ook fraai is de weergave van de inbraken en aanvullende informatie op een grafische weergave van het gebied. Behalve de plaats wordt ook informatie verstrekt over de werkwijze (veelal via de achterkant van d ewoning!) en foto's van ontvreemde spullen, inclusief serienummers. De kleuren staan voor de actualiteit (dec, jan, febr.), de groene zijn opgeloste inbraken en andere symbolen voor verdachte personen en aangehouden personen. Deze weergave geeft het publiek direct inzicht in het fenomeen inbraken in hun directe omgeving. En waarom zou deze fraaie analyse beperkt blijven tot de kamer van een rechercheteam ? Zie deze reportage met hun eigen verhaal.

Het WIT heeft volgens mij goed onderkend wat hun rol kan zijn m.b.t. woninginbraken. Ze kunnen niet alle inbraken voorkomen, en ook niet oplossen. Das duidelijk. Wel kunnen zij als centraal meldpunt de informatie delen, beschikbaar maken en open communiceren over dit fenomeen. Met slachtoffers, buurtbewoners, maar ook met kwaadwillende criminelen.

Het WIT loopt wat dat betreft wel voorop. Er zijn diverse soortgelijke initiatieven. De twitterende buurtagent begint steeds gewoner te worden. De beschikbaarheid van apps voor agenten begint toe te nemen. Er zijn nog veel hobbels te nemen (waaronder het vraagstuk van de informatie beveiliging) maar het WIT vervult zeker een voortrekkersrol.

Het WIT doet me ook denken aan het filmpje van de shirtless dancing guy; oftewel hoe een beweging in gang te zetten. Niet via het maken van plannen maar door te doen en volgers te "winnen".

De voorwaarden zijn;
- Maak het duidelijk zichtbaar
- Doe iets vernieuwends, inspirerends
- Zorg dat het gemakkelijk te volgen/mee te doen is
- Heb aandacht voor de volgers, zij maken leiderschaop mogelijk

Als je naar bovenstaande voorwaarden kijkt, zie je ook dat dit andere eisen stelt aan de manier van communiceren:
 • Gesloten --> Open
 • Dicht --> interactief
 • Intern --> Intern en Extern
 • Push --> Pull
 • E-mail --> Twitter, Facebook, Chat, Blog, etc.
 • Web 1.0 --> Web 2.0
 • Systemen en Databases --> Apps ("bring your own device")
 • Filteren --> Interessante zaken drijven boven

Veel organisaties zijn nog niet zo ver, alhoewel de meeste medewerkers die beweging naar de rechterkant prive al hebben gemaakt. Wat zou het mooi zijn als ook binnen de organisatie het werk beter, gemakkelijker, zinvoller en ook leuker zou kunnen worden gemaakt door het open te organiseren!

1 opmerking:

 1. "Niet via het maken van plannen maar door te doen en volgers te 'winnen'" -> precies! :-)
  En ook het makkelijk maken om te volgen, idd belangijk.
  En de aandacht voor de volgers, dat vind ik wel een mooi thema om over verder te spinselen. Wat betekent dat, aandacht voor de volgers?
  Mooi project.

  BeantwoordenVerwijderen